onsdag 9 december 2015

Julstökigt

Jag är inte direkt mycket för julafton. Jag tycker att det är lite jobbigt att påtvingat ses med familj och allt ska vara enligt tradition, samma sak varje år. Man sitter och väntar på samma gamla anka och liksom hypear över det, fast det inte ens är så kul. 
Sedan jag var ungefär arton så har jag många år bojkottat julen helt men på senare tid har jag firat med de som är ensamma. De som är utan familj eller inte har någon möjlighet eller val att vara med dem. Ett år firade jag som volontär för projektet Jul i Gemenskap som ägde rum i Immanuelkyrkan i Stockholm. Vi bjöd in hemlösa, ensamkommande flyktingar, äldre, you name it. De fick äta tvårätters julmat och fick en julklapp. Man bjöd på sång och jag var bordsvärd, pratade med mycket intressant folk den kvällen. Det var jättetrevligt! Jag kan verkligen rekommendera det för dig som vill hjälpa andra. 
Annars har jag jobbat de senaste åren. Jag arbetar med personer som har psykiatriska funktionsnedsättningar och många gånger har de inte möjlighet att vara med sina nära. Det är banne mig lycka att få fira tillsammans med dem!


Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Men tänka sig att i år har jag ganska mycket positiva känslor inför Jesu födelse! Jag och min fina sambo åker iväg till södra Sverige och firar med min syster, hennes familj, mamma och lite andra gäster som inte känner till de svenska traditionerna så väl! Mycket är tack vare min underbara syster som jag uppskattar denna jul på ett annat sätt. Hon tycker det är viktigt att man skapar sina egna traditioner och att alla trivs hemma hos henne. Det blir kalkonmiddag och saffransglass! Alla har dessutom ett uppdrag i år, vårt blir att showa lite med skönsång.
Sedan har vi bestämt att köpa en liten klapp var som man byter med varandra. Jag avskyr julklappar! Det är en stor del varför jag ratar, varför bekräfta kapitalistsamhället som får sig ett rejält uppsving denna dag? Ingen som vet? För att det är tradition kanske?
Anyway, ni fattar frustrationen! På juldagen åker vi vidare till svärföräldrarna i Borås. Jättemysigt att se hur andra familjer firar och att få lära känna dem mer :) Vi ska också passa på att träffa släkt och vänner, hinna gå på utställningen Vi är romer och åka förbi Cloettas outlet i Linköping. Full rulle!

Idag har jag stökat i köket. Gjorde bland annat lite julgodis, testade saffranstryffel och nougat- och marsipankulor. Sedan gjorde jag porkanalaatikko (finsk morotslåda) för första gången! Blev såå lyckat!

Recept!


Morotslåda 

Ingredienser:


kg morötter
dl vatten
tsk salt
1 1⁄2 dl grötris
dl grädde
2 ägg
1⁄2 tsk salt
1⁄4 tsk vitpeppar
1⁄4 tsk muskotnöt
1⁄2 dl sirap
1⁄2 ströbröd (att strö på ytan)

Skala och skär morötterna i skivor. Koka dem sedan i vatten och salt tills de blivit riktigt mjuka. Spara vattnet från morötterna och koka grötriset i. Mosa morötterna ordentligt och tillsätt resten av ingredienserna. Ha på ströbröd och några små klickar smör. Grädda i ugn på 200 grader i 45 minuter.


Saffranstryffel

200 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
½ kuvert saffran
1 msk honung
25 g smör
½ tsk konjak
1 dl kokosflingor, rostade


Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, saffran, honung och smör.
Häll gräddblandningen över chokladen, låt smälta någon minut. Tillsätt konjak och vispa till en slät kräm. Låt stelna i kylskåp
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Låt svalna. Forma chokladen till kulor och rulla i kokosen.

Hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam

- Ett av mina favoritcitat, från Lukas Moodyssons film Tillsmmans
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar