lördag 19 december 2015

Mormorsrutor


När jag och min syster hade tråkigt en dag så kom vi på att vi skulle börja virka en varsin filt av mormorsrutor. Vi drog till Ica Maxi och köpte babygarn i grått, sedan satt vi hela kvällen och kollade på tutorials på youtube och försökte få till det. Fasen vad svårt det skulle vara! Jag var vaken till tre den natten och kämpade, gjorde om, repade, svor, gjorde om. Till slut så fick man en någorlunda snygg ruta!
Det lönar sig att vara envis när man virkar.

De rutorna jag gjorde då blev ingen filt. De fick senare bli en halsduk till min andra syster som fyller år på hösten. Den fick knyta ihop säcken på något vis!


Höstmysig halsduk i grå, mint och gult

Det finns massvis med olika mönster till mormorsrutor! Hundratals säkert! Man kan göra dem enfärgade eller kombinera olika färger och former. Bland annat stickskolan.se har 17 olika mönster. Som jag alltid rekommenderar, googla runt för det finns riktigt bra bloggar om virkning och mönster på mormorsrutor!
I halsduken har jag gjort en remsa med en mindre variant av rutor, som jag sytt ihop. Inspirationen kommer från BautaWich´s blogg! Kolla in den!

Man kan virka ihop mormorsrutorna, då får man en go liten "skarv" mellan dem. Eller så syr man, då blir det rakt och enhetligt.


Mormorsrutor


Virka ihop mormorsrutor
Placera rutorna räta mot räta och virka smygmaskor i varje fast maska, genom båda rutorna. 

Sy ihop mormorsrutor
Virka en ram runt dina rutor. Sy sedan ihop dem med en grov nål och med ett garn i lämplig färg, räta mot räta. Börja från den inre maskbågen och utåt. Börja i ena hörnet och avsluta i det andra.

För en närmare beskrivning, kolla in stickskolan.se.


Bebisprojekt :)

Det finns en mysig bok med 150 mönster på olika lappar. Jag har den inte men man kan ju önska sig ;) 
Finns på adlibris för 159 kr!

Ni får ha en fin helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar