fredag 3 juni 2016

Jag listar Paris!

Paris var en stad i min smak! Kan komma på mig själv att längta tillbaka då och då. Vi var såklart glada att komma hem och träffa katterna igen. Sedan är det ju påfrestande att resa, bo på hotell.. ni vet, borta bra men hemma bäst. Men jag saknar atmosfären, de trevliga människorna, pulsen och romantiken i byggnaderna! Kommer utan tvekan att återvända!
Då kör vi ett utplock av det bästa som jag tycker är värt att se när du besöker lovely Paris!!Sevärt

Tour de Eiffel, ja detta är ett måste när du besöker staden! Eiffeltornet ligger vid Seine på Champ de Mars och är mycket vackert beläget. En kan se tornet från olika platser och då även i olika vinklar och  skalor. När vi var en bit ifrån så tänkte vi att "var det bara detta" men när vi kom närmre så var det ganska mäktigt. Om du knatar upp till Jardin deTrocadero så får du en väldigt fin profil. Rekommenderas!

Floden Seine är så vacker och enligt mig är det obligatoriskt att ta en sväng med båt! Vi fick ett annat perspektiv på staden och fick se de delar som vi inte hann med. Vi körde på guidad tur med ett glas champagne i solen. Det kostade 20 euro och var totalt värt det! Finns även lunch och middagsalternativ, gör det som passar dig bäst. Än en gång helt förundrad över byggnaderna och den gamla historia som ligger som ett skynke över hela staden. De vackra broarna som alla har sin nisch och Notre Dame.. magnifique!


Maten


Maten och bakverken är något utöver den vanliga gräddtårtan! Har du inte råd att köpa makroner på det kända kondiset Laudrée så finns det väl godkända att hitta på Mcdonalds!

Missa inte de små blomaffärerna som flödar av vackra, unika rosor och annat fint!

Bra mat hittar du helst på de lite mindre gatorna. Vi som bodde i den norra delen hittade via google en otrolig restaurang som jag vill flagga för. Richer ligger på 2 rue Richer. Enkel inredning i industriell känsla möter enkel kombinerad mat med en bomb för smaklökarna! Bra priser och en oändlig vinlista, fråga personalen vad som funkar till vad. Vin och fina råvaror möttes i en galen upplevelse. Ingen underdrift! Jag åt en krispig ravioli till förrätt, kalv till huvudrätt, mascarpone med brownie och kaffe till efterrätt. Missade man granatäpplet till kalven smakade rätten helt annorlunda. En liten meny men väldigt genomtänkta kombinationer! Testa om du har vägarna förbi!Alltså, ett glas fransk rödvin, goda ostar och gott sällskap på små uteserveringar som ligger nära Paris galna trafik är fasen livskvalitet på hög nivå!! Dessa krypin finns precis överallt. Det märks att Parisarna gillar romantik och god mat.Shopping


Vi som älskar vintage och udda ting hittade många fina grejer. Vissa saker fick vi till och med, med oss hem. Lovely! En dag åkte vi till det östra distriktet, till området Bastille. Där flödar smågatorna av second hand- och inredningsbutiker. En cool kedja som heter Merci finns på fler ställen, vi var på 111 boulevard Beumarchais. Flera våningar med inspiration för mig som gillar att göra det själv hellre än att handla dyrt.


På 20 rue de Rivoli finns Free´P`Star, en liten vintagebutik med unika saker. Jag hittade en väska i mint som jag köpte. Vi hade ont om tid just då för vi skulle träffa sällskapet och äta middag, min syster D med familj skulle åka hem. Men jag kommer att återvända till Bastille för där fanns trevliga affärer! Skön stämning!
Under sista dagen på vår resa besökte vi en fleamarket, Marché aux Puces de St-Quen som ligger i den sydvästra delen. Kändes lite som ett ghetto, mycket sopor överallt. Förfallet. Väldigt intressant att se den delen av Paris också och vi trivdes även där. Väl inne på marknaden tänkte vi att "s*it, var har vi hamnat?". En får verkligen göra ett urval mellan skräp, krimskrams och riktigt fina prylar haha! Jag delar in marknaden lite sådär. Men viktigt att gå igenom allt för till slut hittade vi smultronstället. En kringelgata med mysiga tillhåll, bara gamla antika saker som gav en känsla av att försäljarna verkligen hade handplockat dessa fina ting! För oss var detta en guldgruva! Här kunde vi dessutom pruta rejält ;) Vi köpte gamla plåtburkar, en fruktskål från tidigt 70-tal, Beatles lp-skivor i riktigt fint skick, en mörkblå slips, en handmålad katttavla med guldram!
Emellanåt kunde folk vara lite hetsiga på "krimskrams/skräp/klädgatorna" men här på antikgatan var de SÅ trevliga! En dam berättade om den gången hon besökte Stockholm, en man historier om sina fina föremål och en annan konstnär lät oss fota honom med sina verk. Mys!


Fynda gamla märkeskläder, teakmöbler och konst!

Kitchig tavla made by Petraues

Merci pour l'inspiration Paris! Hoppas vi ses snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar